Een elektrische wagen? Diesel? Benzine? Aardgas?

Energiespecialist Luc Pauwels zoekt het uit voor VRT NWS.
De resultaten van zijn onderzoek zijn inmiddels gekend.

Luc Pauwels heeft de uitlaat van verschillende auto’s vergeleken. “Wanneer je het fijnstof in de uitlaat van zowel een diesel, een benzine en een aardgasauto vergelijkt, krijg je verrassende resultaten. De dieselauto scoort het beste van de drie.

Waarom lezen politici de diverse onderzoeken en studies niet waaruit blijkt dat:

  • Van de 100% uitstoot van vervuiling over de ganse wereld is België verantwoordelijk voor 0,3 à 0,4%.
  • In Vlaanderen komt 80% van de vervuiling via de Kanaalzone binnen, 17% van het zware vrachtvervoer en 3% van onze eigen diesel.
  • Alle wagens samen produceren 16%  CO2 uitstoot.
  • De zestien grootste wereldschepen stoten evenveel uit als alle diesels over gans de wereld samen.
  • Onze diesels verkopen en deze worden naar Afrikaanse landen overgebracht waar ze er nog 10 jaar langer mee rijden dan hier.

De consument wordt weer gerold.

  • Een elektrische wagen is momenteel niet rijp  qua technologie qua prijs om de huidige wagen definitief te vervangen
  • De batterijen hebben geen vaste (voldoende) levensduur
  • Ons land zijn elektriciteitsnet is er niet klaar voor noch voorzien om overal snellaadpalen  te installeren. De aanpassingen van het net zal jaren in beslag nemen.
  • Het plaatsen van de nodige snellaadpalen brengen gigantische meerkosten mee en zijn momenteel onbetaalbaar

Thuis de autobatterij opladen is dit een oplossing?

In geen geval!

  • Batterij thuis opladen dan laad je 8 km /uur
  • Velen hebben geen garage om hun auto te laden.
  • De meesten kunnen niet eens voor hun deur parkeren
  • Volgens toenmalig  minister F Bellot zijn in Brussel 80% van de wegen onmogelijk om elektrische auto te laden.

Waarom wordt het onderwerp elektrisch rijden zo acuut?

Een professor aan de Technische Universiteit van Ingolstadt stelt de hype rond elektromobiliteit aan de kaak als een gigantische oplichterij die maar één doel dient: autofabrikanten willen hun wagenparkwaarden kunstmatig “schoon” rekenen om boetes van miljarden euro’s aan de EU te vermijden.

Uittreksel van zijn analyse:

Voor één accupakket kan men met dezelfde milieuvervuiling acht jaar met een verbrandingsmotor rijden.
Maar zelfs zonder rekening te houden met deze CO2-katapult is Wellnitz van mening dat de e-auto totaal waardeloos zou zijn voor het verbeteren van de milieubalans. “Totdat de accu voor bijvoorbeeld Tesla compleet gebouwd is, kan men acht jaar lang een auto met een verbrandingsmotor rijden om dezelfde milieuvervuiling te bereiken”, zegt Wellnitz. Hij noemt het verhaal van de nuluitstoot van de elektrische auto een absurditeit en maakt in één ademzucht een einde aan het sprookje van goedkoop rijden met elektriciteit.

Na acht jaar heeft de elektrische auto alleen nog maar schrootwaarde
Volgens Wellnitz is het slechts een kwestie van tijd voordat de elektriciteit die wordt gebruikt om de accu’s op te laden – die bovendien allesbehalve schoon is geproduceerd – op dezelfde manier wordt belast als benzine of diesel. En dan zouden de kosten van een elektrische auto ongeveer 800 euro per maand bedragen. En door de oplaadcycli van een accu zal deze in acht jaar slechts een schrootwaarde hebben.

En de auto-industrie weet dat niet allemaal?
“Iedereen weet het”, zegt Jörg Wellnitz, “maar het gaat niet om het milieu of de klanten. De reden waarom fabrikanten zoals Audi, BMW, VW en andere fabrikanten momenteel miljarden in de nieuwe technologie investeren, ligt elders.

Wellnitz: “Aan de ene kant kunnen miljarden EU-subsidies worden geïnd. Aan de andere kant besparen e-auto’s de grote fabrikanten boetes voor het niet halen van de Europese klimaatdoelstellingen, omdat het wagenpark met zogenaamde emissieloze modellen het naar beneden drukken. Natuurlijk gaat het ook om merkimago, een groene mantel en technologische controle. Men bouwt de e-auto’s in de wetenschap dat ze allesbehalve de auto van de toekomst zijn”. “Het doen is goedkoper dan het niet doen”, vertelde een automanager hem, “het is zinloos, maar het kost minder”.

Fabrikanten zijn alleen geïnteresseerd in meer verkopen
En – tussen haakjes – het gaat allemaal om de verkoop van nog meer auto’s. Vandaag de dag zijn er wereldwijd al 1,6 miljard voertuigen. 80 miljoen voertuigen worden jaarlijks geproduceerd. Dat zijn er evenveel als er nieuwe kinderen over de hele wereld geboren worden. Voor fabrikanten zijn e-auto’s geen vervanging voor verbrandingsmotoren, maar een extra bedrijvigheid om nog meer auto’s als tweede of derde voertuig te verkopen.

De kinderen van Afrika sturen hun groeten
Maar deze extra bedrijvigheid , volgens Wellnitz, bereikt zijn grens als het gaat om de grondstoffen die nodig zijn voor de bouw van de accu’s, waarvan de mijnbouw in Chili (lithium) en Centraal-Afrika (kobalt) zeer milieuonvriendelijk is en in grote delen geassocieerd wordt met onaanvaardbare kinderarbeid. Wellnitz: “Als Audi op grote schaal de A4 puur op elektriciteit zou bouwen, zou Audi de helft van de wereldmarkt voor kobalt moeten leegkopen.

VW had een dergelijke berekening al uit voorzorg opgesteld en was tot de conclusie gekomen dat het concern ongeveer 130.000 ton kobalt nodig zou hebben voor zijn productie van elektrische auto’s. De wereldproductie bedraagt momenteel echter 123.000 ton. De kinderen van Afrika sturen op dit punt hun hartelijke groeten naar VW-klanten!

7,5 kilo minder totaal gewicht, beter klimaat
Voor Wellnitz is de dieselmotor nog steeds de schoonste en milieuvriendelijkste aandrijving. De hoogleraar maakt ook nog een andere opmerkelijke berekening. Afgezien van het feit dat een autoaccu ongeveer 100 Watturen vermogen per kilogram gewicht levert (benzine 12.000
Watturen en waterstof, voor Wellnitz de brandstof van de toekomst, 33.000 Watturen), kunnen de klimaatdoelstellingen nu al gemakkelijk worden bereikt. En wel op deze manier: Als elke automobilist het zonder onnodig meegedragen ballast van gemiddeld 7,5 kilogram zou stellen, “zouden we de Europese klimaatdoelstellingen al in het zicht hebben”.

De toekomst is waterstof
En als men een eerlijke ecologische balans zou opstellen op basis van prijs, installatieruimte en prestaties, dan zou “de diesel met daarachter de viertaktmotor eruit komen”, zegt Jörg Wellnitz, die overigens vertrouwt op een totaal andere toekomstige technologie die de Duitse autofabrikanten zich nu door de politieke E-specificaties verslapen: “De waterstofauto zal zeker komen”.

Bron:
Professor der TH Ingolstadt entlarvt den Schwindel um die Elektromobilität
Deutschland Kurier

FENIXX

Besluit:

Worden er compensaties gegeven om de Burgers te misleiden?

De politieke wereld kan, momenteel,  geen enkel alternatief bieden om de huidige wagens te vervangen. Noch qua prijs, noch qua efficiëntie, laat staan qua zekerheid en levensduur.

Het politieke doel is boetes, taksen, accijnzen, verdoken belastingen opleggen om de werkende burger te treffen.

Nog dit: vandaag brengt de auto de schatkist 23 miljard Euro op, waaronder negen miljard uit de accijnzen. Als iedereen elektrisch rijdt, wat hogere kosten met zich meebrengt, dan zal De Staat ook die 9 miljard willen gecompenseerd zien. Waar en bij wie zal men die 9 miljard halen?

De Burger heeft recht op correcte informatie. Dit is in normale omstandigheden de rol van de overheid. Maar deze faalt op meerdere vlakken.

Een illustratie van de huidige situatie:

De Burger gaat werken. Op zijn inkomsten betaalt hij 53% belastingen en indien hij met de resterende 47% iets wil kopen betaalt de burger nog eens 21% BTW.   Op een eenvoudige wijze uitgedrukt de werkende klasse betaalt 53% op de inkomsten en 21% op zijn uitgaven. 53% + 21% = 74% belastingen op arbeid.

Dit geloofd men niet in het buitenland.

De media heeft hierin eveneens een heel belangrijke rol en zou moeten de correcte informatie brengen naar de burger toe.

Team OpRecht

Post 22/05/2023

Deel deze opinie!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nog meer opinies…

  • Een elektrische wagen? Diesel? Benzine? Aardgas?

    Energiespecialist Luc Pauwels zoekt het uit voor VRT NWS.De resultaten van zijn onderzoek zijn inmiddels gekend. Luc Pauwels [...]

  • Kostprijs van de Belgische politiek, een analyse van het Belgisch beleid.

    Analyse van het politiek beleid in België. De inzet van meer dan 600 parlementairen zes regeringen en 60 [...]

  • Lezen, slikken en verder werken om belastingen te betalen.

    Burgers maken zich ernstige zorgen over onze democratie. Hebben wij uiteindelijk nog een democratie? Het gaat van kwaad [...]

  • Europa beslist België voert uit en de burger betaalt.

    Vermindering koolstofuitstoot. (CO2) Het standpunt van de EU. publicatie dd 23 februari 2023 Op 30 juni 2021 werd [...]

  • 05/03/2023 – De autokeuring

    Wanneer bereiken we de grens van de waanzin in ons land? Blijkt dat de voorbije zomer een nieuwe testprocedure voor [...]

  • 08/02/2023 – De waanzin is de wereld niet uit in Vlaanderen.

    Niets is makkelijker dan de macht te krijgen om te beslissen over een andere zijn portemonnee. Citaten uit [...]

  • 23/12/2022 – Leidt werken ons tot armoede?

    Vandaag gaan de meeste burgers werken om een bepaalde welvaart te creëren en om er te kunnen van [...]

  • 22/12/2022 – Vlaamse regering wil diesels vroeger aan banden leggen, de werkman en de middenklasse worden opnieuw getroffen.

    Wie toch een elektrische wagen kan kopen heeft in de winter ook problemen. Een wagen die 400km kan [...]

  • 20/12/2022 – De index

    Loonsverhoging? Meer koopkracht? Verarming van de burger? Wie wordt er beter van? Dat de loonkost voor de werkgevers [...]

  • 16/12/2022 – Kostprijs van onze democratie

    Hoeveel kost onze democratie? En is dat veel of net weinig? Iets minder dan zevenhonderd miljoen euro. Zoveel [...]

  • 13/12/2022 – GDPR & onze democratie

    De GDPR en onze democratie. De nieuwe Europese wetgeving GDPR heeft tot doel om de privacy van burgers [...]

  • 04/01/2023 – De politiek beslist en de burger betaalt zich blauw!

    "Slechte herders ruïneren de kudde"-Homerus Wanneer ons land beslist om nog enkel met elektrische wagens te rijden, dan [...]

  • 09/09/2022 – Onze Vlaamse ‘democratie’

    Onze Vlaamse "democratie" Aanslag op de lonen van nieuwe zorgkundigen in de Vlaamse openbare WZC’s. Er is ooit [...]

  • 08/09/2022 – Moeder, voor wie werken wij?

    Moeder, voor wie werken wij? €100 brutoloon kost €125 aan de werkgever. De werkgever betaalt gemiddeld 25% of [...]